Ik geef toe, toen ik net bij de brandweer kwam kijken, kon ik me echt verbazen over sommige dingen. Er worden termen gebruikt, zoals OB, die binnen de brandweer net iets anders betekenen dan een tampon merk of tampons. Op een oefenavond werd een collega gefeliciteerd met zijn toelating tot OB. Er werd nog geroepen dat het betekende dat hij die avond het eerste rondje zou voldoen, en ik kon alleen maar denken: rare lui…

Op dat moment had ik nog niet het zelfvertrouwen om ten overstaan van de hele ploeg te vragen wat ze nu eigenlijk bedoelden. Die avond heb ik er in elk geval geen antwoord op gekregen. Maar het bleef me wel door mijn hoofd spoken. Zouden die jongens dan echt wat van vrouwenproducten afweten? Het leek me sterk.

Zoals in elk beroep heeft de brandweer een eigen taal. Van het woord TAS, dat niet overeenkomt met een rugzak, tot benamingen voor functies. Zo heeft de term preparatie soms een wat raar beeld, terwijl dit de mensen zijn die ervoor zorgen dat je materialen hebt waar wij mee werken. Zelfs binnen brandweer Nederland zijn er andere termen. Zo moest ik op mijn werkplek in het Rotterdamse gebied heel erg wennen aan de afkortingen die daar gebruikt werden. En niet alleen ik!

Op een ontruimingsoefening kwamen mijn collega en ik wat vroeger aan. Toen ik hem heel verbaasd zag kijken, vroeg ook ik me af wat er aan de hand was. De oefening zou een uur later beginnen, maar het hele bedrijf stond op de stoep. Samen met een Tango Sierra, een brandweerauto, inclusief bemanning die druk in de weer waren met meters en slangen. Het bleek dat er een gas in de werkplaats was vrijgekomen. Waardoor de BHV het plan had opgevat te gaan ontruimen, niet wetende dat de onaangekondige oefening spoedig zou gaan beginnen. Nadat wij ons gemeld hadden, er overleg was geweest met de collega’s van de TS, bespraken we de dingen met het hoofd BHV. Mijn collega vermelde even kort dat de Oscar Delta, de officier van dienst, nog even kwam buurten om het incident af te handelen.

Mijn collega, Bas, arriveerde en kwam naar ons toegelopen. De BHV-ers vonden het wel grappig, zoveel vertoon voor een gasfles die was gaan lekken. Het hoofd BHV begroete mijn collega enthousiast met de woorden: welkom Oscar, fijn dat je er bent. Het gezicht van Bas sprak boekdelen en ik kon mijn lachen ternauwernood inhouden. We hebben het nabesproken en het leek ons niet nodig om de ontruiming nog eens over te doen.

Het blijft een apart vak, met zijn eigen taal en termen. En ik? Inmiddels weet ik heel goed waar OB voor staat, ik ben het zelf nu ook. Toen ik erachter kwam, dat was een paar maanden later toen mijn collega een rondje gaf voor het behalen van zijn diploma onderbrandmeester. Waarop ik uitriep: oh, OB! Natuurlijk… dat koste mij ook een rondje, maar ik had de lachers wel op mijn hand.