In een stuk van het Noord Hollands dagblad las ik als laatste zin van een artikel: trek vooral je brandweerstring aan. Verder vertelde de geïnterviewde dat ze het advies had gekregen om playmobiel of iets dergelijks bij haar pak te zetten. Ook vertelde ze trots dat ze als enige vrouw in de blusgroep echt wat kon bijdragen omdat ze, als vrouw, beter met slachtoffers kan omgaan. Inmiddels staan mijn nekharen overeind!

Ik zie dit wel vaker, in interviews met vrouwen, of op sociale media, waarin vrouwelijke collega’s benadrukken dat ze ‘fijn voor hun mannetjes op dienst koken’ of ‘ik ben natuurlijk veel beter met slachtoffers, ik kan hun hand beter vasthouden’. In 1 woord verschrikkelijk! Als ik dit soort uitlatingen zou doen, wordt ik direct voor gek versleten en de eerste die mij adviseert om een brandweerstring aan te trekken, afijn, je zult mijn reactie wel kunnen voorstellen. Totaal ongepast, het grenst aan pestgedrag, wat mevrouw uit het artikel ook zo trots vertelde, het is niet aardig bedoeld.

Twintig jaar geleden ben ik bij de brandweer gekomen omdat ik het wilde, maar er liep ook een campagne om vrouwen bij de vrijwilligers te krijgen. De algemene gedachte was dat deze overdag, als de kinderen op school waren, beschikbaar waren en zo de leegte konden opvullen. Dat lukt niet erg, het blijkt dat de meeste brandweervrouwen die zo geworven werden binnen 5 jaar het korps weer verlieten. Ze gingen gewoon overdag werken, huisvrouwen bleken niet aan de oproep gehoor te geven.

Het is ook echte onzin. Totale onzin. De verschillen tussen karaktereigenschappen zijn iets dat van mens tot mens verschillen. Dat heeft weinig met het geslacht van de persoon te maken! Voordat ik inga op de onzin van de definities van de genderrol binnen de maatschappij, vaak al vastgelegd in populaire boeken waarin ik van Venus zou komen en de rest van de Maan, ga ik terug naar de kern van het verhaal. Daar zitten jullie niet op te wachten.

Nee, als jij fysiek in staat bent het brandweervak uit te oefenen, maakt je geslacht echt niks meer uit! Binnen het Netwerk Brandweervrouwen heb ik me nog wel sterk gemaakt voor een aantal zaken waar vrouwen wél en mannen dan net niet tegenaan lopen. Ik ken weinig zwangere mannen, en inmiddels zijn er ook kleinere blushandschoenen en laarzen. Waar sommige mannen dan ook van profiteren.

Waar we nog wel dagelijks tegen vechten is het stereotype dat je voor je geworpen krijgt. Brandweermannen zijn sexy en brandweervrouwen zijn getrouwd met een brandweerman. Het moet, potverdrie, gewoon niet uitmaken wie er uit dat blusvoertuig stapt. En we moeten ook niet willen dat we op je genderrol wordt aangenomen. Nee, je bent gewoon opgeleid op vaardigheden die iedereen in dit vak moet kennen. En als jij nou net zachtere handen hebt dan de vrouwelijke collega, dan hou jij toch lekker dat  handje vast. Het slachtoffer zal het heel weinig uitmaken, die zit vooral te wachten op goede hulp.

Mijn advies: het is een vak. Laten we niet goedbedoeld een stereotype gaan neerzetten omdat het zo… leuk/lief/apart/zorgend/stoer/sexy is? Het vak van brandweervrouw/man moet een uitstraling krijgen van de professional die het werk uitvoert. Niemand vraagt aan een mannelijk administratief medewerker of hij dat echt wilde en hoe hij het thuis brengt, hij is gewoon medewerker zonder dat het uitmaakt wie het werk doet. Waarom kan dat binnen de brandweer niet?

Mijn collega’s weten inmiddels dat ik ga steigeren van goedbedoelde opmerkingen over mijn geslacht. Ik kook niet voor ‘mijn’ mannen (dat mogen bij hun vrouw/man gaan halen) en ik wil geen advies over mijn lingerie. Ook niet over mijn nachtkleding of make-up overigens. Wel wil ik een positief beeld over de brandweer neerzetten. En nee, dat doe ik niet omdat ik vrouw ben, hoewel het wel de aandacht trekt. Dat is voor mij dan weer een voordeel, maar ik ben daar niet beter in omdat ik een vrouw ben.

Als we een minder rolbevestigend functiemodel kunnen neerzetten denk ik dat niemand zich afvraagt of een vrouw dat werk wel aankan. Of dat een man dat wel kan. Het gaat erom dat we enthousiaste mensen krijgen binnen de brandweer, dat de brandweerauto gevuld is met professionals die hun werk graag doen. En ach, je ziet in die bluspakken toch niet of er een man of vrouw uitstapt. En gelukkig kan de mensen die wij komen helpen ook heel weinig schelen…