Afgelopen weekend was ik te gast op mijn vaste logeer adres. Ik volg een opleiding die vanaf mijn huisadres wat lang rijden is en dus heb ik een tussenstop die ervoor zorgt dat de reistijd in elk geval verkort wordt tot een uur. Naast gezelligheid, voorziet hij me van een veldbed en zorgt ook nog eens voor een uitstekende catering, dus ik heb niks te klagen.

Het was mij al opgevallen dat hij wel rookmelders heeft, maar die liggen werkeloos in de fruitschaal. Met de batterijen er los bij. En ik heb me vaak ingehouden, nu heb ik er wel wat van gezegd. Ik weet hoe belangrijk werkende rookmelders zijn.

In mijn lessen brandbestrijding, ontruiming, persoonlijke bescherming, eigenlijk bij elke kans, geef ik aan hoe belangrijk rookmelders zijn. En ja, ik heb ook alle smoezen gehoord! Ze piepen als ik ga koken (hangen ze op de verkeerde plaats), ze gaan altijd midden in de nacht leeg (1 keer per jaar batterij vervangen of er kopen die 10 jaar mee gaat), ze zijn lelijk (ik kijk niet continu naar het plafond, jij wel?) en ga zo maar door. Geloof me, ik heb op alles een antwoord. En de meesten hebben geen antwoord op: waarom heb je ze niet? Mocht niks meer werken, dan kan ik het niet laten om te vragen of ze dan in elk geval een goede levensverzekering hebben afgesloten op zichzelf en hun gezin.

Nu moet je weten dat deze vriend brandweerman is geweest, brandpreventie adviezen geeft en weet wat een rookmelder doet! Maar nee, hij had de meest briljante smoes: ik had de batterijen vervangen, toen gingen ze overdag af en toen ik thuis kwam waren de katten overstuur! Ik geloof dat katten trauma’s kunnen overleven, zeker deze katten en dat als hij een goede rookmelder had geïnstalleerd er niks aan de hand was geweest.

Nu moet ik erbij vertellen dat terwijl hij dat aan me uitlegde, hij zelf ook wel inzag dat het een rotsmoes was. Maar ja, het staat al een tijd op het lijstje hé? En ach, dat komt wel als ik in de bouwmarkt ben.  Nu moet u weten, hij heeft geen brandblusser in huis, geen rookmelders, geen EHBO kist. Dus voor een professional geeft hij een absoluut fout voorbeeld.

Maar hij gaat er, net als de meeste mensen vanuit, mij overkomt dat toch niet. Helaas, het feit dat je zelf goed weet hoe het moet, het toch niet doet, is nog geen garantie dat het je niet zelf overkomt. En de bewering dat hij dan wel verder ziet, ik geloof het niet. Mocht u zich afvragen of ik dat wel in huis heb, uiteraard en ik heb in mijn woning wel een overkill aan veiligheidsmiddelen. 4 brandblussers, 3 rookmelders en een hittemelder voor een 4 kamer flat. 2 EHBO dozen en een voorraad verbandmateriaal waar je eng van wordt (voor trainingen) en een vluchtladder omdat er maar 1 trappenhuis is. Je kunt er maar beter mee verlegen zitten. In elk geval ben ik wel voorbereid op een mogelijk calamiteit. En voor calamiteiten bij de buren.

En mijn vriend? Ik zal hem eens een berichtje sturen. Of hij ze nu eindelijk eens heeft opgehangen. Want hij mag er dan verstand van hebben, hij is vooral dwars. Of vergeetachtig, dat kan ook nog…

UPDATE: zoals verwacht was er na 3 weken nog steeds geen verandering in de situatie. Omdat ik niet van afwachten of gokken hou (het is een man, het kan even duren voordat er wat gebeurd) heb ik hem voorzien van een tweetal rookmelders en een schuimblusser. U kunt wel raden dat het ophangen ook nog voor de nodige smoezen heeft gezorgd (het is niet hetzelfde systeem en ik boor geen nieuwe gaten) maar dat ze nu eindelijk hangen!