Opleiding
De opleiding projecteringsdeskundige ontruimingsalarminstallaties in geheel vernieuwde vorm geeft jou de uitgebreide theoretische en praktische kennis, welke je nodig hebt voor het zelfstandig ontwerpen van ontruimingsalarminstallaties. Na het afleggen van deze opleiding ben je in staat zelfstandig ontruimingsalarminstallaties te ontwerpen en eisenpakketten op te stellen. Tijdens de opleiding wordt gestreefd om je zoveel mogelijk kennis te laten opdoen die jij direct in de praktijk kunt toepassen. In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Het verschijnsel brand, branduitbreiding en brandoorzaken
- Bouwkundige brandpreventie
- Wet- en regelgeving en brandrisicobeoordeling
- Ontvluchting en menselijk gedrag
- Brandveilig bouwen
- Bouwbesluit & NEN 2575
- Geluid en geluidsberekeningen
- Signaalgevers, ontruimingsalarminstallaties en projectering
- Plattegronden lezen en symbolen
- Ontwerpen van zowel luid- als stilalarminstallatie
- Procedures voor oplevering
- Beheer, controle en onderhoud van de ontruimingsalarminstallatie
Bij de opleiding projecteringsdeskundige ontruimingsalarminstallaties
type A wordt zowel de type A als B installatie behandeld. Bij de opleiding type A is het maken van geluidsberekeningen onderdeel van de opleiding.
De cursusdagen zijn geheel verzorgd van koffie & thee en een luxe lunch. De deelnemer ontvangt op de eerste lesdag een uitgebreid lespakket. Na deze opleiding kun je het examen projecteringsdeskundige ontruimingsalarminstallaties afleggen bij Certoplan, ISAC of Examenbureau Installatietechniek.
Toelatingseisen
Om te kunnen starten met de opleiding projecteringsdeskundige ontruimingsalarminstallaties (OAI) is voor de deelnemer geen vooropleiding vereist.
De opleiding is gelijkwaardig met een HBO+ niveau en gericht op kandidaten met een brandveiligheidsachtergrond welke te maken hebben met het ontwerpen, installeren en controleren van brandmeldinstallaties. De opleiding is geschikt voor adviseurs en projectleiders in de installatietechniek en brandpreventie, om een integrale kijk te hebben op het vakgebied. Bij goed gevolg zal u daarna de benodigde erkenningen aan kunnen vragen als branddetectiebedrijf, erkend PvE opsteller of inspecteur brandmeldinstallaties. Om erkend te zijn als ontruimingsalarmbedrijf is het diploma projecteringsdeskundige ontruimingsalarminstallaties vereist.
Duur
Type A&B
De opleiding duurt negen dagen en vergt ongeveer twee avonden in de week aan zelfstudie.
Type B
De opleiding duurt acht dagen en vergt ongeveer twee avonden in de week aan zelfstudie.
Diploma
Type A&B
De deelnemer ontvangt het diploma projecteringsdeskundige ontruimingsalarminstallaties type A & B als zij alle onderdelen met een voldoende hebben afgesloten. Het examen bestaat uit de onderdelen: meerkeuzevragen, open vragen, praktijk gerichte casus & het maken van geluidsberekeningen. Het diploma is geldig vanaf de afgiftedatum.
Type B
De deelnemer ontvangt het diploma projecteringsdeskundige ontruimingsalarminstallaties type B als zij alle onderdelen met een voldoende hebben afgesloten. Het examen bestaat uit de onderdelen: meerkeuzevragen, open vragen & praktijk gerichte casus en het maken van geluidsberekeningen. Het diploma is geldig vanaf de afgiftedatum.
Tarief
Type A&B
€ 2.195,00 p.p. (excl. 21% BTW) inclusief uitgebreide lunch en cursusmateriaal.
Type B
€ 1.995,00 p.p. (excl. 21% BTW) inclusief uitgebreide lunch en cursusmateriaal.
Je dient voor zowel type A als B zelf zorg te dragen voor de geldende versie van de NEN 2575, NEN 2654-2 & NPR 2576.
Examen
Het examen wordt door Certoplan, Examenbureau Installatietechniek en Isac Examens afgenomen. Het examen is niet inbegrepen. Je dient jezelf op te geven bij het exameninstituut. De kosten voor het examen worden in rekening gebracht door het exameninstituut.