Op dit moment ben ik druk aan de studie. Mijn zakenpartner riep al vaker: preventie, dat is echt wat voor jou. Ik heb me er lang tegen verzet. Heel lang, mijn mening was dat preventisten voor mijn gevoel aan broodroof doen. Ze willen voorkomen dat het brand. Althans dat was mijn beeld van preventie. Al die uitspraken over hoe brand moet worden voorkomen en ik had ook het idee dat ze erop uit waren om branden niet groter te laten worden. Nee, het klinkt gek, maar ik blus liever. Maar toen hij begon met zijn opleidingen kreeg ik af en toe wel mee wat hij nu aan het doen was. En dat was toch iets anders dan het beeld dat ik had…

Inmiddels ben ik projecteringsdeskundige, en mag ik bestaande gebouwen controleren. En omdat ik dol ben op de namen van de functies, ik ben nu in opleiding voor brandpreventiedeskundige. En wat denk je? Hij had gelijk (nu niet meteen een gat in de lucht springen). Als ik mijn huiswerk maak, dan vindt ik het oprecht jammer dat mijn opgaven klaar zijn.

Het Bouwbesluit is een grappig document. Als je dol bent op raadsels, dan kun je daarmee je lol op. Pareltjes als:  voor zover dit naar oordeel van het bevoegd gezag nodig is om aannemelijk te maken dat het gebruik voldoet aan de bij of krachtens de wet gegevens voorschriften verstrekt de melder… Als je net als ik denkt in visuele mogelijkheden dan is krachtens de wet, voor mij een beeld van iemand die je op de kop timmert met het Bouwbesluit.

En dan de of- regels in het besluit. Je moet heel goed lezen. Maar wat leer ik nu wel? Ik vindt het leuk om te zien dat de regels waar gebouwen aan moeten voldoen eigenlijk niet bedoeld zijn om brand te voorkomen. Nee, het is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen veilig weg kunnen komen, de brandweer een inzet en redding kan doen of de BHV op tijd kan ingrijpen. En hoe je dat moet doen? Ik ben blij dat ik geen architect of bouwvakker ben. Zoveel dingen om rekening mee te houden.

Vluchtwegen, weerstand tegen brand doorslag en overslag. Hoeveel brandlast er mag zijn, waar melders moeten hangen, blusmiddelen. Je zou door de bomen het bos niet meer zien. Ondertussen leer ik ook weer tekening lezen, iets wat ik sinds de MTS niet meer gedaan heb, haal ik mijn juridisch jargon weer lekker op en verbaas ik me over de ellende die mijn docenten weten te verstoppen in de opdrachten.

Een vriend die volgt de opleiding tot officier. Hij leert alles bij inzetten waarbij aan de hand van scenario’s de inzet(ellende) bepaald gaat worden. Aan de hand van het kwadrantenmodel, bepalen wat de tactiek wordt, hoe staat het met de uitbreiding van de brand in het gebouw. Hoe lopen de vluchtwegen, de vuurlast, het verloop van de brandontwikkeling. En aan de hand daarvan verzinnen wat er nodig is om die brand onder controle te krijgen. Ik leer het ook, maar dan is de bedoeling dat ik als brandpreventist dit van tevoren heb gezien en gecontroleerd. Zodat als het mis gaat, mensen in elk geval kunnen vluchten.

En weet je wat nog lastiger is van al die opleidingen? Je verlanglijstje wordt steeds langer. Bij mij in elk geval wel. Er bestaat een hele tak van sport die gaat over brandontwikkeling en gedrag van mensen. Fire and Safety Engineering. Hoe brand iets? Hoe verspreid rook zich, wat is een lean flashover? Oh, als ik dat lees, er is een handboek over, dan vermaak ik me helemaal. U mag mij nu voor gek verklaren…

Een kennis van mij kwam deze week even over de vloer voor een bakje koffie. Een brandweerman, die vroeg: ziet er leuk uit. En het was niet zijn bedoeling, maar hij weet nu wat een kruisjeslijst is, wat een PvE is, en dat het lezen van tekeningen best lastig is. Ik was iets te enthousiast. Althans, hij hoefde geen tweede kop koffie meer. ‘Fijn dat je het leert, maar ik vindt het nog steeds broodroof’ sprak hij. ‘Je gaat brand toch niet voorkomen, blussen is dan beter’ en ik verveelde hem nog maar eens met de uitleg. Nee joh, het Bouwbesluit stelt dat het gebouw mag afbranden, als iedereen er maar veilig uit is en de buren er geen last van hebben. ‘Oooh, maar dan komt het toch nog goed’ sprak hij.