Wij houden ons vooral bezig met veiligheid en preventieve maatregelen in bedrijven bezig. Maar kom je bij ons op cursus dan zul je de vraag krijgen: en hoe is het thuis? Je werkt om te leven en veiligheid is meer dan alleen een cursus volgen. De meeste tijd breng je hopelijk toch thuis door.

Op de vraag: wie heeft er rookmelders in huis, steken er nog steeds mensen hun hand niet op. Want laten we wel wezen, de rookmelder gaat altijd midden in de nacht leeg, of piepen als het volgens ons niet nodig is. En een EHBO doos? Die ligt in de auto, want dan heb je hem toch nodig?

Ooit gaf ik een cursus industriële ademlucht. Ook hier benadrukte ik het belang van een rookmelder in huis. Een van de cursisten liet zijn hoofd zakken en zakte onderuit op zijn stoel. Bij een film over de gevolgen van het ontbreken van zo’n apparaat liep hij de deur uit. Pas bij de koffie kwam hij naar me toe. Een maand ervoor was er brand geweest. Bijna had hij zijn hele gezin verloren. Hij had een nieuwe woning. Erg vroeg op de morgen werd zijn vrouw wakker van een raar geluid. Toen zij de slaapkamerdeur opentrok zag ze en voelde ze een muur van erg hete rook. Beide kinderen lagen op hun slaapkamers. Zij is gaan gillen door het raam en uiteindelijk is het gezin door de diverse buren gered met huishoudtrapjes. Het hele huis is afgebrand. Vermoedelijk kortsluiting beneden in de keuken. En die rookmelders? Die had hij wel liggen, maar door de verbouwing nog niet opgehangen. Door mijn verhaal werd hij weer herinnerd aan het drama dat hem bijna zijn hele gezin had gekost.  In zijn nieuwe woning heeft hij als eerste de rookmelders opgehangen, nog voordat hij wat anders ging doen. Hij heeft het verhaal aan het einde van de cursus verteld aan zijn collega’s.

Het is heel makkelijk om te denken: mij overkomt het toch niet. Op het werk kijken we naar de doorvoeringen, de staat van de elektrische installatie, de plaats van de melders en de blussers, oefenen we de ontruiming. Waarom zou je dat thuis niet eens kritische gaan doen? Leer je kinderen wat ze moeten doen, oefen de ontruiming en schaf een goede (schuim)blusser aan. Dat voorkomt brand niet, maar zorgt er wel voor dat het alleen bij materiële schade blijft. Veilig thuis, dat is toch het meest belangrijke?