Het zal u misschien niet zijn opgevallen, maar er is een rapport uitgekomen waarin een aantal branden in omgevingen van ouderen worden besproken. Er wordt gesteld dat er een toename van 62 procent in 2030 zal zijn in het aantal oudere slachtoffers bij brand.

Mensen wonen steeds langer zelfstandig én zijn steeds minder zelfredzaam. Zelfredzaamheid is een begrip uit de brandpreventie die aangeeft of mensen zelf in staat zijn te vluchten in het geval van brand. We zien dat steeds meer mensen niet zo snel ter been zijn en dus het vluchten bij brand, over de trap of een gang op, wordt steeds lastiger. De maatregelen die geëist worden in verzorgings- en bejaardentehuizen zijn niet verplicht als iemand zelfstandig woont.

Wat is de praktijk? Veel ouderen hebben geen rookmelders in huis. Ze zijn trager in het reageren op incidenten, zoals het in brand vliegen van kleding door koken of roken. Als ze weg moeten gebeurd dat vaak met een rollator en met zo’n ding de trap af is niet te doen. Terwijl in het geval van brand heel snel handelen wel heel belangrijk is. Gemiddeld heeft u 4 minuten om te vluchten bij een woningbrand. Dat is niet heel erg lang, stelt u zich eens voor dat u dat met rollator moet doen.

De brandwondenstichting heeft al een project waarbij vrijwilligers bij ouderen langs gaan om rookmelders op te hangen en te bespreken wat ze kunnen doen in het geval van brand, wat zijn de veilige vluchtroutes. Voorlichting én handelen is van belang!

Maar wat is nog belangrijker? Dat je zelf, als kind of kleinkind eens kritisch gaat kijken en helpt met het ophangen van rookmelders. Het liefst rookmelders die door melden naar de directe omgeving zodat er iemand direct komt kijken als er 1 af gaat. En kijk ook naar vluchtroutes, de kleding (vaak synthetisch en dus zeer brandbaar) en als er gerookt wordt, dat het dan op een veilige manier wordt gedaan. Maar ouderen zijn ook vergeetachtiger, dus zijn kaarsjes een goed idee? Dat kan bijvoorbeeld door elektrische kaarsen worden vervangen. Gewoon eens samen door de woning heen en bespreken wat je gaat doen in geval van brand.

Met mijn vader maak ik me geen zorgen. Je hebt altijd de uitzondering die de regel bevestigd. Hij heeft op elke verdieping rookmelders die getest worden, een sprinkler in het hoofdtrappenhuis (omdat er geen andere uitgang is vanuit zijn slaapkamer), meerdere blussers aangepast op de diverse gevaren. Als oud schipper is hij gewend om gevaren zo minimaal mogelijk te maken. Of zoals hij zegt: ik heb zelf al eens in brand gestaan, heb vaker brand gezien, ik zorg wel dat ik veilig weg kom! Waarbij ik wel moet vermelden dat mijn vader een man is van 70+ jaar die nog elke dag minimaal een kilometer of 5 loopt en alle onderhoud aan huis en auto zelf doet. Ik ben niet voor niets in de hulpverlening terecht gekomen denk ik.

Als BHV-er of EHBO-er is veiligheid op het bedrijf van belang, maar veilig denken en zorgen dat de mensen om ons heen ook veilig zijn, dat is nog belangrijker. Had je nog geen goed voornemen voor dit jaar? Nou, nu heeft u er 1. Samen de wereld zo veilig mogelijk maken, doet u ook mee?

Helaas zijn er weer incidenten te betreuren geweest in verzorgingstehuizen. Naast een goede BHV organisatie is het van belang dat er goed gekeken wordt naar de bouwkundige maatregelen en de mogelijke brandoorzaken. Dit voorkomt brand niet, maar kan de gevolgen van een incident zo beperkt mogelijk houden…