Oefenen

Oefenen is van levensbelang. Vaardigheid of competentie is het vermogen om een handeling bekwaam uit te voeren of een probleem op te lossen. Vaardigheid op één of ander gebied wordt veelal vergaard door praktische ervaring, door korte of langere tijd regelmatig te oefenen. Gebrek aan vaardigheid wordt incompetentie genoemd.

Om tot een goede uitvoering te komen moet iedereen goed getraind en opgeleid zijn waarna stelselmatig oefenen in een bepaalde vaardigheid hoort bij deze fase. Als bedrijf of instelling is vaak flink geïnvesteerd in het opleiden van de medewerkers om te komen tot een kwalitatieve en kwantitatieve goede organisatie. Het regelmatig oefenen en beoefenen van de beschreven procedures is een belangrijk gegeven, het zorgt voor een goed functionerende organisatie. Naast dat oefenen een wettelijke taak is voor ieder bedrijf, is oefenen een taak die iedere organisatie om morele redenen goed moet kunnen uitvoeren. In geval van een calamiteit wil geen enkele verantwoordelijke van een organisatie, dat één van de aanwezigen, personeel of bezoekers iets overkomt. In één jaar tijd kan veel veranderen, daarbij kan je calamiteiten niet regisseren, wel de reactie en het gedrag van medewerkers.

Om goed voorbereid te zijn op een calamiteit, iedereen scherp en alert te houden is het regelmatig beoefenen van uw bedrijfsnoodorganisatie noodzakelijk. Het is een verantwoordelijkheid om de vaardigheden van de bedrijfsnoodorganisatie regelmatig te toetsen en getraind te houden. Iedere organisatie is verplicht om minimaal eens per jaar een ontruimingsoefening te houden. Om een ontruimingsoefening in jouw organisatie te introduceren is het aan te bevelen dit op te bouwen en bij iedere volgende oefening de moeilijkheidsgraad van de oefening op te voeren. Dit kan zowel in grootte als in complexiteit.

BIO brandpreventie biedt diverse categorieën aan voor het organiseren van een ontruimingsoefening. Het is verstandig om deze categorieën te doorlopen zodat alle betrokkenen kunnen groeien in het ontruimingsplan. BIO brandpreventie kan adviseren en levert diensten om ontruimingsoefeningen vlekkeloos te laten verlopen.

Bel ons...

Wil je een afspraak of wens je een offerte? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en advies!

085-246 00 00

Introductie

Introductieoefening

Ontruimingsoefening

Het is raadzaam de moeilijkheidsgraad van de ontruimingsoefening geleidelijk op te voeren zodat betrokkenen meegroeien in een ontruimingsprocedure. Het is aan te bevelen voordat je met een ontruimingsplan gaat werken in jouw organisatie de opgestelde procedures en instructies door te spreken met de bedrijfsnoodorganisatie.

 

 

Informatie & Aanvraag

Tabel-top oefening

Ontruimingsoefening

Het is raadzaam de moeilijkheidsgraad van de ontruimingsoefening geleidelijk op te voeren zodat betrokkenen meegroeien in een ontruimingsprocedure. Het is aan te bevelen voordat daadwerkelijk wordt geoefend de procedures en instructies eerst ‘droog’ te oefenen. Praktisch kan je dit doen door jouw bedrijf 'op papier te laten ontruimen'.

 

 

Informatie & Aanvraag

Ontruimingsoefeningen

Ontruimingsoefening - fase 0

Ontruimingsoefening

Het is raadzaam de moeilijkheidsgraad van de ontruimingsoefening geleidelijk op te voeren zodat betrokkenen meegroeien in een ontruimingsprocedure. In de categorie 0 oefening wordt de ontruimingsoefening aangekondigd waarbij iedereen in het gebouw zowel bedrijfshulpverlening als de overige aanwezige van tevoren worden geïnformeerd over de ontruiming.

 

 

Informatie & Aanvraag

Ontruimingsoefening - fase 1

Ontruimingsoefening

Het is raadzaam de moeilijkheidsgraad van de ontruimingsoefening geleidelijk op te voeren zodat betrokkenen meegroeien in een ontruimingsprocedure. In de categorie 1 oefening wordt de ontruimingsoefening aangekondigd waarbij iedereen in het gebouw zowel bedrijfshulpverlening als de overige aanwezige van tevoren worden geïnformeerd over de ontruiming.

 

 

Informatie & Aanvraag

Ontruimingsoefening - fase 2

Ontruimingsoefening

Het is raadzaam de moeilijkheidsgraad van de ontruimingsoefening geleidelijk op te voeren zodat betrokkenen meegroeien in een ontruimingsprocedure. In de categorie 2 oefening wordt de ontruimingsoefening niet aangekondigd! Iedereen in het gebouw zowel bedrijfshulpverlening als de overige aanwezige worden van tevoren niet geïnformeerd over de ontruiming.

 

 

Informatie & Aanvraag

Ontruimingsoefening - fase 3

Ontruimingsoefening

Het is raadzaam de moeilijkheidsgraad van de ontruimingsoefening geleidelijk op te voeren zodat betrokkenen meegroeien in een ontruimingsprocedure. In de categorie 3 oefening wordt de ontruimingsoefening niet aangekondigd! Iedereen in het gebouw zowel bedrijfshulpverlening als de overige aanwezige worden van tevoren niet geïnformeerd over de ontruiming.

 

 

Informatie & Aanvraag