Ja, ook ik mocht dit jaar op vakantie. In eigen land had ik een heerlijke stacaravan gehuurd. Samen met een vriend van mij die ook brandweerman en preventist is. Dat beloofde heel wat en in de voorbereiding gingen er een aantal dingen mee in de koffer: een barbecue, kolen, aanmaakblokjes, EHBO doos, blusser, after sun en een zonnebril.

Ik had er zin in! Er was een vriend van mij die verbaasd vroeg: een blusser? Een verbanddoos? Ben je niet iets teveel met je werk bezig? Nee, dat ben ik niet. Beter mee verlegen dan om verlegen is mijn motto. Bij aankomst in de stacaravan stelde ik dan ook heel tevreden vast dat dit vakantiepark veiligheid hoog in het vaandel had staan. Bij de deur een sticker in 4 talen met de noodnummers en de nummers van dokter en tandarts. Verder hing er voor de ingang van de slaapkamers een rookmelder, hing er aan de muur in de keuken een CO melder (wel op de verkeerde hoogte, maar alla). Wat er ontbrak was een EHBO doos en een blusser. Laat ik die nu wel bij me hebben!

Mocht u nu denken dat het daarmee klaar was deze vakantie, dan heeft u het mis. Bij het bezoek aan de plaatselijke dierentuin stelden we vast dat de brandhaspelkasten op ingenieuze wijze waren verwerkt in het interieur van de dierentuin en dat de vluchtbewegwijzering ook was aangepast. Zelfs in de binnenspeeltuin was er een sprinklerinstallatie aangebracht! Er was een EHBO dienst en een BHV organisatie. Ja, we hebben er foto’s van gemaakt. Net als van de dieren overigens, je bent niet voor niets met vakantie.

Wat wel bleek, is dat je een brandweerman echt geen barbecue moet laten aansteken. Dat ging niet echt goed, en vanwege de frustratie (dit heeft heel wat woorden opgeleverd) besloot hij er met een deodorant bus in te spuiten zodat het sneller zou gaan branden! Nee, dat werkt niet en is levensgevaarlijk. Na een korte uitleg over de verhoudingen tussen brandstof, zuurstof en ontbrandingstemperatuur en vooral geduld smaakte de eerste hamburger vooral naar Axe deodorant. Het ruikt op een man wel aardig, maar verder hoe ik het niet te proeven.

De rest van de vakantie heb ik heerlijk doorgebracht in de zon, in de plaatselijke bezienswaardigheden en in de avond in de buitenlucht. De brandblusser en de EHBO koffer zijn ongebruikt mee terug naar huis gegaan…