Brandweervrouw zijn betekend niet automatisch dat je verstand hebt van bouwkundige zaken. Het is een vak apart. Om u een indruk te geven: NEN normen, bouwbesluit en ARBO wetgeving geven allemaal richtlijnen over de veiligheid in bedrijven. Waar moet een werkgever allemaal aan voldoen? Het lijkt een oerwoud van regels. Die zijn er op gericht dat men zo veilig mogelijk kan werken en mocht het mis gaan, dan kan de juiste en snelle hulp worden geboden. Of kan men tijdig een gebouw verlaten.

Bij de brandweer komen we kijken als het al mis is gegaan, dat heet dan repressie. Er is ook een afdeling met beroepsmedewerkers, de afdeling preventie, die kijkt naar de brandveiligheid in een gebouw. Dat zijn mensen die niet per sé een uitrukfunctie hebben. Inmiddels begin ik ook meer te leren over de preventie.

Naast mijn werk als instructeur krijg ik regelmatig de vraag: mag dat dan zomaar? En ook ik moet de cursist soms het antwoord schuldig blijven. Ik zie BHV en bedrijfsnoodplannen die zo slecht zijn dat de medewerker geen idee heeft wat er nu bedoeld wordt, ik zie plattegronden gemaakt door de plaatselijke uitbater, met een potlood en vilstift zijn er wat symbolen ingetekend. Of een deur van een patchkast die gemaakt is van het goedkoopste spaanplaat, die dag en nacht open staat omdat de kast anders te warm wordt.

Ik kan dan niks anders doen dan advies te geven en de medewerker door te verwijzen naar de juiste persoon. Iedereen heeft zijn eigen vak en ik weet wat ik wel en niet kan adviseren. En ik ben dan ook eerlijk, ik geef aan dat ik het niet weet.

Een andere uit de hand gelopen ‘hobby’ is het maken van foto’s van situaties waarvan je denkt: dat kan toch echt niet! Even een aantal voorbeelden uit de collectie: een noodverlichting op de kop tegen het plafond, een vluchtwegaanduiding ongeveer 2 meter van de deur af die wordt aangegeven, handgetekende plattegronden, rookmelders tegen lampen, geblokkeerde nooduitgangen en geblokkeerde vluchtwegen.

Uiteraard wijs ik er wel op. Dat je het maar beter even kunt aanpassen. En ik laat in de lessen op locatie de BHV-ers zelf een ronde lopen. Die komen met situaties terug die ik nog niet had gezien. En doordat ze er zelf mee aan de slag gaan, wordt het ook aangepast.

Veiligheid en brandveiligheid is geen statisch gebeuren. Je moet regelmatig nadenken en jezelf afvragen: klopt dit nu wel? Als de cursist of gebruiker dat blijft doen, wordt de kans op onveilige situaties kleiner. En daar gaat het mij dan weer om.