Ja, de PPMO, de periodiek preventief medisch onderzoek, is een woord dat op de kazerne niet zo heel goed valt. Zoals je begrijpt is het brandweervak een zwaar vak. Daarvoor dien je een goede lichamelijke en geestelijke conditie te hebben. En het eerste wordt gemeten op regelmatige basis, het tweede, daar vertrouwen we maar op. Ik sport zeer regelmatig, waarbij ik conditie en krachttrainingen volg. Ik heb echt een hekel aan hardlopen, maar ja, het schijnt wel goed voor je te zijn…
Daarom ben ik maar lid van de sportschool, hoef ik het in elk geval niet buiten te doen en kan ik afwisselen. Bovendien is het er wel gezellig, meestal dan.

Maar de PPMO. Regelmatig moet je een ‘keuring’ afleggen. Niet alleen als je begint, nee ook als je in dienst blijft. Afhankelijk van je leeftijd mag je om de 4, 2 of elk jaar weer opkomen draven. Voorheen werd dit getest op een fiets, waarin je feitelijk je trapte tot je van de fiets viel. Dat leverde wat resultaten op en de arts gaf dan aan of je nog even aan mocht blijven. Ik heb er nog nachtmerries van. Omdat ik niet echt één van de lichtste vrouwen ben kreeg ik regelmatig te horen dat ik wat minder moest eten en over een paar maanden mocht terugkomen als ik wat lichter was. Dat lukt helaas niet door een onwillige schildklier en ik was ook blij dat de artsen werden bijgeschoold, of zoals de laatste zei: ‘jij kunt sporten tot je een ons weegt’, hij had humor.

Omdat de fietstest wel iets zegt over je conditie, maar niks over de vaardigheden werd er een test ontwikkeld die meer op het brandweerwerk gericht was. Hierbij boots je een inzet na. Van het gooien van slangen, verslepen van een pop en het opzetten van een ladder en deze op de juiste manier beklimmen. Dit zijn de oefeningen die je met uitrukpak en ademlucht uitvoert. Na een half uur rust mag je dan ook nog even een 100 treden beklimmen met je uitrusting aan en 20 kilo aan extra gewicht.

Bij de collega’s en ook bij mij is er veel weerstand tegen deze test geweest. Vooral het onder ‘tafels’ doorlopen, waarbij je gehurkt vooruit en achteruit loopt met een aanvalsslang in de handen, is een probleem voor de langere collega’s. Ook het balstoten, dat is het plafond stoten is erg lastig. De eerste keer lukte mij dit niet en natuurlijk lukte het deze kruk (dit is zelfkennis hoor) om van de stairmaster tijdens het traplopen af te vallen! Afgekeurd per direct en ik mocht niet op de uitruk. Als brandweervrouw/man is dat het ergste dat je kan overkomen.

Je kunt je voorstellen dat ik echt niet vrolijk wordt van het bericht: het is weer tijd voor uw jaarlijkse oefen PPMO moment. Gelukkig ben ik de laatste keer wel voor 4 jaar goedgekeurd, dankzij de trappen van de tunnel (echte treden zijn net zo zwaar overigens). Maar ik denk: gaan we weer! Zo ook dit jaar, ik stond er weer klaar voor. Dankzij de erg deskundige trainers en begeleiders mocht ik het in delen doen. Met als opmerking: je hebt de conditie, maar wees nu niet zo zenuwachtig! Ik geef toe, geef mij maar een binnenbrand, daar ben ik minder zenuwachtig voor. De laatste keer voor het echt heb ik hem hyperventilerend gelopen. Maar, ik heb hem gelopen!

Dankzij de mensen van de organisatie heb ik erop mogen oefenen voordat ik hem echt ging doen. Die avond ben ik samen met Jan, voormalig gymleraar, de hele baan over geweest. Evenwichtsbalk tot ik hem achteruit kon lopen, balstoten tot ik geen gevoel in mijn handen had en over het hek klimmen tot ik er nog net niet overheen sprong. Gek genoeg loop ik de gehurkte aanvalsweg met 2 vingers in de neus (bij wijze van spreken want dat is erg lastig met een masker op) en is kracht bij mij geen probleem. De volgende dag had ik blauwe dijen, maar ik haalde de echte keuring wel.

De mensen van de keuringen zijn er niet op uit om ons te laten zakken, maar willen wel dat je geschikt bent voor je werk. En hoewel er heel veel weerstand is tegen deze test denk ik dat het een goede ontwikkeling is voor iedere brandweervrouw/man. Vraag ernaar en ga oefenen voordat je het echt gaat doen. En mocht je nog op moeten: succes! Als ik het kan, dan kan jij het zeker…

Nooit meer PPMO Brandweer Nederland