Brandweerjuf

Ontruimen moet je oefenen

Weet je het wel zeker?

00BrandweerjufTags: , 17 maart

Je hebt van die dagen, en die heb ik op het ogenblik wel vaak. Van die dagen dat je je afvraagt: begrijp ik het nu wel goed? En bij mij vaak gevolgd door de vraag: wat kan ik eraan doen?

Als instructeur heb je de simpele taak om stof en vaardigheden over te brengen op een manier dat de ontvanger van de informatie er wat mee kan gaan doen. Het lijkt simpel, maar kan echt wel wat uitdagingen opleveren. En na al die jaren van lesgeven heb ik zelf 1 ding geleerd, het is nooit zoals jij het bedacht had.

Afgelopen week was ik ingehuurd om een BHV training te verzorgen. Dit waren cursisten van verschillende achtergronden en niet van 1 bedrijf. Ik was nog geen uur bezig met het onderwerp brand, toen een cursist mij vroeg: het heet toch bedrijfshulpverlening? En met deze opmerking gingen mijn haren overeind staan. Want ja, dat is het en nee, ik vertel ook over wat je kunt doen om je gezin veilig te houden.

Aan het einde van de lesdag kwam de cursist naar mij toe. Hij wilde uitleggen wat hij nu bedoelde. Hij had vaker te horen gekregen hoe belangrijk rookmelder en dergelijke zijn. Maar hij had nog nooit uitleg gehad hoe de brandmeldinstallatie in zijn bedrijf werkt, wat een brandcompartiment betekend voor zijn werk als BHV-er. En laat hij nu net een brand op het werk te hebben gehad waarbij slachtoffers te betreuren waren.

Ooit heb ik in een les ademlucht voor de industrie een cursist gehad die midden in de oefenhal tegen me stond te schreeuwen. Wat ik wel niet dacht! En nee, hij deed niet mee aan de oefeningen. Ik kon wel op mijn kop gaan staan, hij weigerde nog een stap te zetten. Hij raakte het ademlucht toestel niet aan.

De collega’s van de kazerne waar ik op dat moment de training verzorgde stonden mij ook vreemd aan te kijken. Ik ben geen persoon die zich heel snel van de wijs laat brengen, maar ja, ik verhief mijn stem toen ik de cursist verzocht om naar de kantine te gaan om daar af te koelen.

Ook dit keer bleek het een cursist te zijn die een zwaargewonde collega nog geen 3 weken voor de training moest redden uit een ruim met ademlucht. En ja, zijn werkgever dacht dat het een goed idee was om hem op een training te sturen om over zijn angst heen te komen.

Inmiddels weet ik uit ervaring, vraag jezelf nog een keer af :’weet je het wel zeker’ als iemand iets op een les doet wat niet overeenkomt met je eigen verwachting. En dat is dan ook meteen het lastige van instructeur zijn, wij vormen een mening en verwachten dat de cursist ook aan die verwachting voldoet. Het word pas lastig als het niet gebeurd. Dan leert de instructeur ook bij en moet je je eigen verwachting bijstellen. En dan vraag ik me na de les heel vaak af: wat heb ik geleerd? Mocht het antwoord ooit niets zijn, dan ga ik in elk geval met pensioen.


ademlucht

Preventist worden…

00BrandweerjufTags: , , , , , , , 07 oktober

Op dit moment ben ik druk aan de studie. Mijn zakenpartner riep al vaker: preventie, dat is echt wat voor jou. Ik heb me er lang tegen verzet. Heel lang, mijn mening was dat preventisten voor mijn gevoel aan broodroof doen. Ze willen voorkomen dat het brand. Althans dat was mijn beeld van preventie. Al die uitspraken over hoe brand moet worden voorkomen en ik had ook het idee dat ze erop uit waren om branden niet groter te laten worden. Nee, het klinkt gek, maar ik blus liever. Maar toen hij begon met zijn opleidingen kreeg ik af en toe wel mee wat hij nu aan het doen was. En dat was toch iets anders dan het beeld dat ik had…

More info

De collega’s van de politie…

00BrandweerjufTags: , , , , , 04 maart

Sinds een paar weken mag ik bij de collega’s van de politie trainingen verzorgen op het gebied van kleine blusmiddelen en eerste hulp. Het is een BHV training, maar dan aangepast op het werkgebied waar zij mee te maken krijgen. De laatste tijd heb ik meer tijd in een celgebied doorgebracht dan goed voor me is, maar ze laten me er altijd weer uit.

Tijdens de trainingen leer ik zelf heel wat bij en heb ik een nog groter respect gekregen voor de collega’s in het blauw. De handhavers zijn vooral hulpverleners met een hands on mentaliteit. Dat is voor mij ook wel wennen. Niet zomaar ergens vanuit gaan, en bij oefeningen worden deuren niet zomaar overgeslagen. Er kan nog een persoon achter zitten die niet blij is met je komst.

More info

Nee meneer, ik ben echt een vrouw… geloof me maar!

00BrandweerjufTags: , , , , , , , 27 augustus

Ik werk al jaren bij de brandweer. En al heel vaak heb ik moeten uitleggen dat ik echt, echt, echt, ook inderdaad op de uitruk zit. En nee meneer, ik ben echt een vrouw hoor. U hoeft dat niet te controleren. Op uitruk ben ik al van alles genoemd: brandweermanmevrouw, mevrouw de brandweerman, juf, eehhh echt een vrouw en ga zo maar door.
Lees meer…

Beheerder brandmeldinstallatie

Zuster! Hoe je van instructeur zuster wordt…

00Brandweerjuf 02 juni

‘Zuster, ik zoek mijn man.’ Ik was deze dag in een verzorgingstehuis aanwezig om een check van de BHV organisatie te doen. Net klaar met de lunch trof ik een bewoonster aan onder de kapstok, terwijl ze in de hoek bij de stoelen op zoek was naar iets. ‘Dag mevrouw, waar is uw man?’ Ze keek me verward aan. ‘Tja, je raakt mannen zo snel kwijt hé, zullen we in de kantine een bakje koffie gaan doen?’ Nog voordat ze mijn arm goed vast had schuifelde ze al richting lift. Een verpleegkundige riep van beneden: ‘waar is haar rollator?’ Ik hielp haar de hoek om naar de kantine en terwijl ze ging zitten, melde ze dat ze een plasje ging doen. Ehm, daar hield ik me al heel lang niet meer mee bezig, gelukkig kwam de kantinebeheerster mij te hulp.
Lees meer…

Brandpreventie deskundige

Verschil moet er zijn, wat ik leerde op een feuerwehrfest

20Brandweerjuf 14 mei

Ik was voor een paar dagen in Duitsland om zaken te regelen en wat ontspanning en vertier te zoeken. Na het werken is het belangrijk om te ontspannen. Samen met mijn vader hadden we op de zaterdag besloten een stadje op te zoeken om wat inkopen te doen en gewoon te gaan rondkijken (lees, winkelen want ik blijf een vrouw).
Toen we wilden parkeren op het terrein waar we altijd staan, was het vol. Er was een Feuerwehrfest aan de gang. In Duitsland houden ze van feesten en daarbij nodigen ze iedereen uit. Gezellig, maar ja, mijn vader wist het al: ‘daar gaan we straks wel even kijken’. Na een incident in de parkeergarage, die zijn toch nauwer dan je inschat, togen we na een opbeurende bak koffie, naar het feest. Lees meer…

DSC_3406

Al die lekkere brandweermannetjes

10BrandweerjufTags: , , , , 18 april

Vlak voor ze in bed gelegd werd verzuchte ze nog: al die lekker brandweermannetjes… De agente en ik keken elkaar aan en vlogen om het snelst naar buiten. We konden elkaar niet aankijken omdat we de slappe lach hadden. Totaal onprofessioneel, maar echt, we konden niet anders. Nog nahikkend van de lach trok ik de deur van de tankautospuit open en trof een vijftal norse brandweermannen aan die het duidelijk niet zo naar hun zin hadden als ik…
Lees meer…

Vrouwonvriendelijk?

00Brandweerjuf 01 april

Ja, je leest het goed, vrouwonvriendelijk. Ik kan er een boek over schrijven, en ik denk collega’s uit andere ‘mannenberoepen’ ook. Op mijn 18e begon ik bij de brandweer. Het kwam regelmatig voor dat mij verzocht werd om eens op schoot te komen zitten, want ze gingen dit meisje nog wel eens wat uitleggen.

Hoe vaak ik niet de opmerking krijg dat ik niet in staat zou zijn een slachtoffer, of een collega weg te halen uit een gevaarlijke situatie. En wat denk je van de opmerking: is dat niet wat te zwaar voor je? Hele discussies heb ik ook gevoerd, over dat het niet te zwaar is en dat een vrouw dat best kan.

Met de meeste van mijn collega’s heb ik nooit problemen gehad. Heb ik me moeten bewijzen? Zeer zeker! Als ze zien dat ik ook gewoon een slang kan gooien, dat ik gewoon een spreider kan tillen, dan is het snel klaar. En wat is er mis mee om af en toe hulp te vragen? Ik kan me niet indenken dat het niet mogelijk kan zijn. Lees meer…