Heel vaak verzuchten  vrouwen die ik tegenkom en horen wat ik voor beroep uitoefen: al die lekkere brandweermannen! Ik zou het wel weten…

Ook ik kijk graag naar brandweerseries. En dan die acteurs die er op beeld heel erg appetijtelijk uitzien. En dan natuurlijk alle heldhaftige reddingen die ze doen. De helden! Gepaard natuurlijk met de nodige drama’s en romances op de kazerne. Mocht ik ooit zijn uitgelachen na de reddingsacties, dan wil ik me met liefde aanmelden als kazerne instructeur! Maar na 3 kwartier is de aflevering afgelopen en weet ik donders goed dat het niet zo gaat op de echte kazernes.

Eerlijk gezegd, het zijn vaak wel vrouwen die een bepaald beeld hebben dat niet geheel correct is. Ze zien er niet uit als op de televisie. Dat zijn modellen! Die nog nooit een brand gezien hebben, laat staan geblust. Maar mannen zijn net zo erg. Ik als vrijgezel krijg heel vaak de vraag of ik mijn uniform in de avond aan hou. Mij lijkt een bluspak niet zo handig in bed, dus nee. Toch spreekt het tot de verbeelding, met bijbehorende verzoeken.

En zijn al die mannen bij de brandweer nu echt zo ehm… sexy? Ik werk al een tijdje bij de brandweer en hoewel de meeste van mijn collega’s echt wel wat hebben, zouden de meeste niet in aanmerking komen voor een foto op een modeblad. Ik trouwens ook niet. Gelukkig hebben we allemaal hele goede kwaliteiten die er meer toe doen dan alleen een uitstraling.

En ja, ik heb ook collega’s die echt niet misstaan op de catwalk. Maar geloof me, dat zie je in bluspak toch niet. En ik vind het ook niet echt belangrijk. Het gaat om de persoonlijkheid nietwaar? Toch lopen de brandweerkalenders van de Amerikaanse collega’s wereldwijd echt heel goed. En de mannen en vrouwen die erin staan! Plaatjes. Maar ja, ik hoef geen tanktopje aan te doen onder mijn bluspak. Of mijn buik te laten zien, mijn sixpack zit nog steeds veilig opgeborgen onder een zwemband. Dat ik naar waarschijnlijkheid iets meer kan trekken dan die dames vanwege mijn spieropbouw, ach ja. Maar dat zie je dan weer niet op zo’n foto.

We worden niet geselecteerd op uiterlijk, maar op kunde. Ik zou het wel fijn vinden als ik magisch het uiterlijk van een topmodel bij promotie zou krijgen, maar ja, sprookjes bestaan niet. Nee, dames en heren, wilt u dan toch een brandweervrouw of brandweerman in huis, doe het dan om de juiste redenen! U zult naast een brandveilig huis, ook een hernieuwde vorm van zelfstandigheid ervaren. Want die brandweerlui vliegen altijd weg als er ergens ook maar een piep klinkt. Ondertussen jou achterlatend met de boodschappen, kinderen, huisdieren of de kooktaken. En soms ook nog alles tegelijk. Zeg nou niet dat ik gewaarschuwd heb…